Alman İş ve Yatırım Forumu Gaziantep’te Başladı
Alman İş ve Yatırım Forumu toplantıları Gaziantep’te başladı.
İpek Yolu Kalkınma Ajansı’nın, Almanya Büyükelçiliği, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası ve AHK İstanbul Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlediği ‘Türkiye-Almanya İş ve Yatırım Forumu Gaziantep Buluşmaları’ etkinliği, başladı. Bir otelde düzenlenen etkinlik; Toplantıya, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, İpek Yolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, Federal Almanya Cumhuriyeti Büyükelçisi Jürgen Schulz, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ve çok sayıda sanayici katıldı. 2 gün sürecek etkinlik kapsamında her iki ülkeden sanayiciler birebir görüşmelerde bulunurken, gıda, tekstil, enerji, otomotiv, süpermarket zinciri ve finans dallarında faaliyet gösteren işletmelerin üst düzey yöneticileri ve sanayicileri bir araya gelecek.
‘TİCARET HACMİ REKOR SEVİYEDE’
İpek Yolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, bu forumun iş dünyası açısından değerli olduğunu ve iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştireceğini söyledi. Türkiye ile Almanya arasındaki ikili ticaret hacminin son yıllarda hızla arttığını ve 2022’de toplam 44 milyar dolar ile yeni bir rekora ulaştığının altını çizen Akyılmaz, “Kolaylaştırmak amacıyla kurduğumuz yatırım destek ofisleriyle, Ajansımız bünyesinde yerli ve yabancı yatırımcıların yatırım ve ticaret ortamının güçlendirilmesi ve teşvik edilmesi.” Yatırımcılara tek durak ofis stratejisiyle hizmet veriyoruz. Bu hizmetler kapsamında bölgemizin iş ve yatırım ortamına ilişkin analiz, envanter, rapor ve strateji çalışmaları yaparak yatırımcılara yatırım ortamı hakkında bilgi veriyor, devlet desteklerinin kapsamı ve başvuru koşulları konusunda yatırımcıların bilgilendirilmesine yardımcı oluyoruz. . Dost ülke Almanya, Türkiye ve Gaziantep’in en değerli ticari paydaşları arasında yer alıyor. Bu bağlamda Almanya ile olan güçlü dostluk bağlarımızı ticari bağlantılarımıza etkin bir şekilde yansıtmaya ve ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini tüm tarafların yararına olacak şekilde artırmaya çalışıyoruz. Türkiye ile Almanya arasındaki ikili ticaret hacmi son yıllarda hızla artarak 2022 yılında toplam 44 milyar dolar ile yeni bir rekor seviyeye ulaştı. 2022 verilerine göre Almanya’da yaşayan 80 bin Türk girişimci yaklaşık 80 milyar Euro ciro yapıyor yılda 500 bin kişiye istihdam olanağı sağlıyoruz. Benzer şekilde ülkemizde de 8 bine yakın Alman şirketi 10 milyar avroluk yatırımla 120 bin kişiye istihdam sağlıyor. “Bu bağlamda ilişkilerimizi her boyutta güçlendiren Türk yatırımlarının Almanya’da ve Alman yatırımlarının Türkiye’de olmasından son derece memnun olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi.
‘ALMANYA VE TÜRKİYE EKONOMİK OLARAK YAKIN BAĞLAR’
Etkinlikte konuşan Federal Almanya Cumhuriyeti Büyükelçisi Jürgen Schulz, Almanya ve Türkiye’nin ekonomik açıdan birbirine çok yakın iki ülke olduğunu ve ticaret hacminin geçen yıl yeni bir rekor seviyeye ulaştığını belirtti.
Türkiye’de 8 binden fazla Alman firmasının faaliyet gösterdiğini anlatan Schulz, “Bugün Gaziantep’te ekonomik bir günde olmamızın birçok nedeni var. Öncelikle, Gaziantep’te düzenlenen etkinlik için partner kuruluşlarımızı tebrik ediyorum. Büyük bir misafirperverlik gösterdiler. Almanya ile Türkiye ekonomik olarak birbirine yakın.” “Geçen yıl ticaret hacmimiz yeni bir rekora ulaştı ve Türkiye’de 8 binin üzerinde Alman şirketi faaliyet gösteriyor. Yaptığımız çok sayıda görüşme, bu çıkarlarımızı daha da geliştirebileceğimizi açıkça ortaya koyuyor. Ayrıca, Gaziantep’in hâlâ büyük bir potansiyele sahip olduğunu görüyoruz. tüm bölgeyle ekonomik işbirliği için.” Sorduğunuza inanıyoruz. Şubat ayında bölgede meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından dayanışma içinde olmak istiyoruz. Bu vesileyle, bugün bu büyük felaketin ardından duyduğumuz üzüntüyü bir kez daha ifade ediyor ve Federal Almanya Cumhuriyeti’nin kısa vadede de olsa sırt sırta Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman yanında olduğunu söylüyoruz. Sadece uzun vadede değil, her zaman yanınızdayken altın çekmek istiyoruz. “Deprem bölgesinin ekonomik gelişmesi nedeniyle Almanya ile çok daha ağır bir ekonomik işbirliğinin istendiği ifade edildi” dedi. Öte yandan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, vize sorunu yaşayan sanayicilerin sıkıntı yaşadığını, sorunun kısa sürede çözülmesi gerektiğini kaydetti.