Barselona’da Türkiye gündemi: Baz istasyonu binaları yeterince araştırılmadı
BURAK KARAGÖZ
Olası yeni afetlerde iletişim kesintileri yaşanmaması adına Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerde GSM firmalarının yaptığı hatalar tartışılmaya devam ediyor.
Konu, Türkiye’deki GSM şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katılmama kararı aldığı dünyanın en büyük mobil iletişim kongresi GSMA Barcelona’da da gündem oldu.
Kongreye katılan yerli ve yabancı uzmanlar, Türkiye’deki GSM şirketlerinin Bloomberg HT’ye tepkisel performansını değerlendirdi.
Uzmanlar, baz istasyonlarının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çoğunlukla binalar üzerine inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Şehirlerde direk üzerine monte edilen kullanımların teknik ve mimari açıdan onaylanamayacağını belirten uzmanlar, kule üzerine monte edilen baz istasyonlarının nüfusun yoğun olmadığı alanlarda kullanıldığına dikkat çekti.
“Baz istasyonunun yerleştirileceği binalar yeterince araştırılmadı”
Uzmanlar, baz istasyonlarının yerleştirilmesi gereken binaların planlanmasının yaklaşık 1-2 ay sürdüğünü ve yapılan inceleme sonucunda insan yoğunluğunun fazla olduğu yerlerin seçildiğini belirtti. AVM, stadyum gibi taşınabilir trafiğin yoğun olduğu yapıların bu mekanların tercihinde öne çıktığına değinilmiş, baz istasyonlarının daha verimli çalışabilmesi için mesafe ayarlarının iyi yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Uzmanlar, bu işlemin genellikle GSM şirketlerinin görevlendirdiği satış-kiralama grupları tarafından yürütüldüğünü ve bir nevi ‘ikna ekibi’ olan bu grupların, bina sahiplerine veya yöneticilerine başvurarak, istasyonların kurulumunu net bir şekilde organize ettiğini söyledi. fiyat.
Uzmanlar, bu dönemde Türkiye’deki GSM şirketlerinin etkin araştırma yapmamasının iletişim kopukluklarına yol açtığını ve deprem sonrası çalışmaların yeterli olmadığını belirtti.
“Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’daki baz istasyonlarının dörtte üçü kullanılamaz hale geldi”
GSM şirketlerinin performansını değerlendiren uzmanlar, şirketlerin işgal altındaki, sahipsiz yapılara veya arazilere baz istasyonu kurmasalar da baz istasyonlarının kurulduğu binaların depreme dayanıklı olup olmadığını yeterince sorgulamadıklarını belirtti.
Uzmanlara göre deprem kuşağında yer alan Türkiye’deki tüm yıkıcı depremlere rağmen en büyük hata buradan kaynaklanıyor.
Depremlerde sarsıntıya dayanıklı olmayan binaların yıkıldığını veya ağır hasar gördüğünü vurgulayan uzmanlar, bu nedenle bu binalardaki baz istasyonlarının çalışmaz hale geldiğini söyledi.
Uzmanlara göre başta Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay olmak üzere baz istasyonlarının dörtte üçü kullanılamaz hale gelirken, diğer şehirlerde yüzde 5 ile 20 arasında hasar oluştu.
“Turkcell’in açıklaması beklentiyi yükseltti ama sonuç yok”
Öte yandan sistemi ve bağlantıyı canlı tutan yüzde 25 çalışan baz istasyonlarındaki elektrik kesintisi ve yoğun telefon trafiği nedeniyle 5-6 saat devreye giren jeneratörlerin yakıtlarının tükendiği hesaplandığında eklendi, sistem ve iletişim durdu ve hizmet verilemedi.
Turkcell’in sorunun hızlı bir şekilde çözüleceği yönündeki açıklamaları ile beklentiler yükseldi ancak istenilen sonuç zamanında alınamayınca insanlar tepki gösterdi.
Uzmanlara göre şirketler, sistemi eski haline getirmek için çaba gösterse de istenilen performansı elde edemedi.