Teknoloji

Bilim insanlarından yeni uyarı: “Tehlike büyüyor ama nereden geldiğini kimse bilmiyor”

Yapılan bir araştırma ozon tabakasını yok ettiğini göstermiştir. 1980’lerde yasaklanan CFC’ler tekrar kullanıldığını göstermektedir. Ancak nerede ve neden kullanıldığı kesin değildir.

ülkelerin ozon tabakasına zarar veren kimyasallarKullanımını azaltmayı kabul etmesinden otuz yıl sonra, ozon 2060’larda tamamen iyileşeceğine dair umut verici işaretler orada. Ancak henüz tehlikeyi atlatmış değiliz. Bu ay Nature Geoscience dergisinde yayınlanan bir çalışma 1980’lerde yasaklanan tehlikeli gazların emisyonlarının bugün arttığını ve bunun yalnızca ozon tabakası için değil aynı zamanda iklim değişikliği için de etkileri olduğunu gösteriyor. Daha da endişe verici olan, bu emisyonların bazılarının artmasına neyin sebep olduğundan tam olarak emin olamamamızdır.

ozon tabakasına zarar vermek kirletici küme kloroflorokarbonlar veya CFC’lerBunlara soğutucu akışkanlar, klimalar, aerosol kutuları ve diğer uygulamalar denir. 1980’lerin sonunda yürürlüğe girenuluslararası anlaşma ile Montreal Protokolü ülkelerin bu CFC’lerin kullanımını aşamalı olarak kaldırmasını zorunlu kıldı. Protokol, çetrefilli ve küresel bir çevre sorununun ele alınmasında tarihi bir başarı olarak kabul ediliyor.

Çalışmanın baş yazarı, Bristol Üniversitesi’nde bir araştırmacı ve İngiltere’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Luke BatıCFC emisyonlarının küresel durumunu anlamak için, araştırmacılar CFC’lerin atmosferik ölçümlerini ve gazların dünya çapında nasıl hareket ettiğine dair bir model kullandılar, dedi Earther’e bir e-postada. CFC ölçümleri dünyanın dört bir yanındaki istasyonlardan toplanmıştır.

Çalışmak, 5 farklı CFC türünden kaynaklanan emisyonlar artmıştır. ortaya çıkarır. Bu CFC’lerden 3’ünün açıklanabilir bir nedeni var: Montreal Protokolü’nde, büyük ölçüde CFC’lerin yerini alan kimyasallar olan belirli hidroflorokarbonların (HFC’ler) üretiminde bir miktar CFC emisyonuna izin veren bir boşluk. . HFC’ler ozon tabakasına çok fazla zarar vermemekle birlikte, küresel ısınma üzerinde endişe verici etkileri olan güçlü sera gazlarıdır. Bu arada Biden yönetiminin Eylül ayında HFC kullanımını kademeli olarak sonlandıracak olan Montreal Protokolü’nde küresel bir değişikliğe imza attığını da belirtmek gerekiyor.

Western ve grubu tarafından yapılan araştırma, emisyonları somut olarak bir bölge veya fabrikayla ilişkilendiremez; Ancak bazı iddialarda bulunabiliriz. Çin tarihsel olarak dünyanın en büyük HFC üreticisidir olmuştur. Louisiana’da bulunan Honeywell fabrikasınınÇin’i de takip ettiği bildiriliyor.

Western’in ortak yazarı, Dübendorf’taki İsviçre Federal Malzeme Bilimi ve Teknolojisi Laboratuvarlarında atmosferik kimyager martin vollmer, geçen ay bir basın toplantısında ” gerçekten hiçbir fikrimiz yok. Bu kimyasalların yan ürün olarak ortaya çıkacağı herhangi bir kimyasal süreç bilmiyoruz.der ve devam eder: Başkalarının bu emisyonlardan haberdar olması için bir erken uyarı vermeyi umuyoruz.

kozan-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu