Haber

Diyarbakır’da yaralı yabani hayvanlar tedavi edilerek doğaya salınıyor

Geçen yıl DİYARBAKIR’daki Dicle Yaban Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen 285’i kanatlı, 15’i göğüslü olmak üzere yaralı 300 yabani hayvandan 103’ü tedavi edilerek doğal yaşam alanlarına bırakıldı. Merkeze getirilen hayvanlardaki yaralanma nedenlerinin çoğunun insan kaynaklı olduğunu belirten Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Merkezin Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Alaettin Kaya, “Bize gelenlerin durumları çoğunlukla travmatik durumlardır. Yani araç çarpması, elektrik tellerine sıkışmak ya da ateşli silahla yaralanmak. Bu nedenlere baktığımızda çoğunlukla insan etkisi yani insan faktörü çok yüksek.”

Çoğunluğu ‘insan’ nedeniyle yaralanan yabani hayvanlar, Dicle Üniversitesi ile Bakanlık Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından 2020 yılında üniversite kampüsünde kurulan Dicle Yaban Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi ediliyor. Diyarbakır Tarım ve Orman Müdürlüğü. 2023 yılında merkeze getirilen 285’i kanatlı, 15’i göğüslü 300 yabani hayvandan 103’ü tamamen kurtarılarak doğaya salındı. Geriye kalan yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonu ile beslenme sistemlerinde önemli yeri olan kuşların gaga ve tırnaklarının bakımı DKMP Diyarbakır Şube Müdürlüğü’nde görev yapan veteriner hekimler Kasım Ertürk ve Emre Yalçın tarafından yürütülüyor.

‘2020’DEN BU YANA BİNLERCE HAYVAN GETİRİLDİ’

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dicle Yabani Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Alaettin Kaya, merkezlere getirilen hayvanların çoğunun araç çarpması, yaralanma gibi ‘insan’ kökenli olduğunu vurguladı. “2020 yılı itibarıyla fiili olarak hayvan almaya başladık. O tarihten bu yana bine yakın hayvan bize getirildi. Bunların yaklaşık yüzde 30’u doğaya salındı. Bunlardan çoğunlukla kuş türleri bize geldi.” Bunların arasında çoğunlukla yırtıcı kuşlar ve suda yaşayanlar vardı. İkincisi, memelilerden hayvanlar bize geldi. Üçüncüsü, az sayıda sürüngenler bize geldi. Bunlardan bize gelenlerin koşulları çoğunlukla travmatikti. Yani araç çarpması, elektrik tellerine takılma veya ateşli silahla yaralanma gibi durumlar dışında göçmen kuşlar, özellikle göç dönemlerinde güçlerinin bozulması nedeniyle güçlerini geri kazanamadıkları için merkezimize geri getirilmektedir. habitatlarında ya da düzgün beslenemedikleri için. Bu sebeplere baktığımızda çoğunlukla insandırlar. Etkisi yani insan faktörü çok yüksek. O yüzden buradan halkımıza bir çağrı yapalım; Lütfen onların doğalarına ve kendilerine saygı duyalım ve koruyalım” dedi.

‘ERKEN TEDAVİ HAYAT KURTARIR’

Erken müdahalenin tüm canlılarda olduğu gibi yabani hayvanlarda da hayat kurtardığına dikkat çeken Dr. Kaya, bu nedenle doğada yaralı olarak bulunan hayvanların bir an önce yetkililere teslim edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Maalesef bazen bu hayvanlar bize geç geldiğinde müdahale etme şansımız olmuyor ya da yaralı kalıyor ve artık doğaya salamıyoruz. Vatandaşlarımız bu tür hayvanları gördüğünde Doğa Savunma’nın çağrı merkezi limiti var. ve Milli Parklar Şube Müdürlüklerine bilgi verilmesi ve bu hayvanların bir an önce buraya getirilmesi önemlidir. Bu hayvanların en büyük sorunu habitat tahribatı, habitatlarının zarar görmesidir. Bu nedenle onları doğalarında korumak bizim için çok değerli. Hayvanlar buraya getiriliyor, tedavi edilebilirse doğaya gönderiyoruz. Ancak maalesef bazıları buraya geç geliyor ve kanatlarında veya ayaklarında problem olduğunda kesiliyor. 2020′ “Bazıları var. 2023 yılı başından beri gelen hayvanlar. Onları beslemeye ve rutin bakımlarını yapmaya devam ediyoruz. Özellikle yırtıcı hayvanlara yönelik gaga ve tırnak bakımı yapıyoruz. 2023 yılında 300 civarında hayvan bize getirildi. Bu sayı özellikle göç dönemlerinde artıyor.”

nurdagi-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu