Dolandırıcılıkla suçlanan Adani Group, ABD’li şirketten 1 milyar 870 milyon dolarlık yatırım aldı
Borsadaki dolandırıcılık ve manipülasyon tartışmalarının merkezindeki Hintli milyarder Gautam Adani’nin sahibi olduğu Adani Group, ABD merkezli servet yönetimi şirketi GQG Partners’tan 1 milyar 870 milyon dolarlık yatırım aldı.
BBC’nin haberine göre GQG Partners, Adani Group’a bağlı şirketlerden 1 milyar 870 milyon dolarlık hisse satın aldı.
Yatırımın, Adani’nin en büyük şirketlerinden biri olan Adani Enterprises’ın da aralarında bulunduğu 4 şirketle paylaşılacağı belirtildi.
Adani Group Finans Direktörü Jugeshinder Singh, GQG Partners’ı stratejik bir yatırımcı olarak gördüklerini belirterek, “Bu ticaret, küresel yatırımcıların Adani şirketlerinin denetim, yönetim uygulamaları ve portföyünün büyümesine güvenmeye devam ettiğini gösteriyor.” ifadesini kullandı.
Basın açıklamasında Gautam Adani’yi “neslinin en iyi girişimcilerinden biri” olarak tanımlayan GQG Partners Yönetim Kurulu ve BT Departmanı Başkanı Rajiv Jain, bu şirketler için uzun vadeli büyüme beklentilerinin önemli olduğuna inandığını belirtti.
Adani Enterprises tarafından yapılan açıklamada, devlet fonundan 3 milyar dolarlık kredi aldıkları yönündeki haberler yalanlandı.
Hindistan Menkul Kıymetler ve Borsa Konseyi (SEBI) 14 Şubat’ta Gautam Adani’ye ait şirketleri soruşturmaya başladığını duyurdu.
Hindistan’da başta ana muhalefet Kongre Partisi olmak üzere muhalefet, Başbakan Narendra Modi ve BJP’yi Adani Grubu ile uzun süredir yakın ilişkiler kurmakla eleştirdi.
Hindistan Yüksek Mahkemesi dün Adani Group’u soruşturmak için bağımsız bir komite kurdu.
Soruşturma komitesinin ABD’deki yatırım araştırma şirketi Hindenburg Research tarafından Adani’nin şirketlerine ilişkin incelemesini 2 ay içinde Yüksek Mahkeme’ye sunması bekleniyor.
Adani kişisel servetinin neredeyse yarısını kaybetmişti.
Hindenburg Research, 24 Ocak’ta Adani Group hakkında borsada manipülasyon ve muhasebe dolandırıcılığı iddiasında bulunduğu bir rapor yayınladı. Bu tezlerin ardından şirket hisselerinde sert düşüşler yaşandı.
Adani Grubu ise 413 sayfalık bir savunma metni yayınlayarak iddiaları yalanladı.
İddiaların ardından Adani Grup bünyesindeki şirketler yaklaşık 135 milyar dolar zarar etti.
Adani’nin 120 milyar dolar olan kişisel serveti, yatırımcıların ayağını çekmesiyle yaklaşık 43 milyar dolara geriledi.
Söz konusu düşüşlerin ardından Adani, dünyanın en zengin 3. kişisi konumundan 21. sıraya geriledi.