Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında soruları yanıtladı. İfade
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2028’de kişi başı gecelik 130 dolar harcamayı hedeflediklerini belirterek, “Yüzde 30’luk bir büyüme hedefliyoruz. Sektöre ve bize güvenin. Turizm potansiyeli olan bir ülkede bu rakam hiç bir rakam.” Türkiye gibi. İnanırsak, savaşırsak yaparız.” söz konusu.
Bakan Ersoy, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
Ersoy, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) olmadan önce fuar bazlı tanıtımın tercih edildiğini, bugün Türkiye’nin 200 ülkede 400 filmle tanıtıldığını anlattı.
TGA’ya ödeme yapanların çoğunlukla şube temsilcileri olduğuna dikkat çeken Ersoy, ajansın yönetim kurulunun bölüm paydaşları tarafından seçilen temsilcilerden oluştuğunu ve bu yönetim kurulunun ajansın bütçesini belirlediğini belirtti.
Ersoy, “Bakanlığın da ajansta iki koltuğu var. Katkı yapmamız gerektiğinde, gerektiğinde fazlasını veriyoruz.” dedi.
Türkiye’nin çok güzel bir coğrafyada bulunduğunu ancak krizlere açık olduğunu ve bu krizlere karşı turizm sektörünün bağışıklığını hazırladıklarını vurgulayan Ersoy, “Bu bağışıklığın sağlanmasında en büyük aşı Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı’dır. Bu ajans ülkemizde 100 yıl sonra kuruldu, ülkemizde 100 yıl sonra kuruldu, sektöre ‘Bu ajansı iptal edeceğim, ne dersiniz?’ dedik. Sor bakalım ne cevap verecekler, sektör bu acenteyi istiyor, sahipleniyor, bu yıl otel kayıtlarını yaptırıyoruz, otellerin acenteye katılım payı binde 7,5 idi, biz bunu binde 5’e düşürdük. 1 Ocak 2024. Aslında bu pay ne kadar çok olursa o kadar iyi. Biz tanıtım yapıyoruz.” dedi.
Turizm hedeflerinin gerçekçi olmadığı yönündeki eleştirilere de yanıt veren Ersoy, “Orta Vadeli Programda açıklanan hedefler oldukça gerçekçi.” Cevap verdi.
Ersoy, 5 yıllık bakanlık dönemi sonunda kişi başına gecelik harcamanın 65 dolardan 100 dolara çıktığını belirterek, “2028 yılında kişi başına gecelik harcamayı 130 dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Yüzde 30 büyüme hedefliyoruz, sektöre ve bize güvenin, Türkiye gibi turizm potansiyeli olan bir ülkede bu rakam hiçtir.” “İnanırsak, mücadele edersek yaparız. Hedeflerine ulaşmış bir turizm ülkesi olduk. Türkiye gibi turizm potansiyeli olan bir ülkede yıllık turist sayısının yüzde 7 oranında artması ütopik değil.” değerlendirmesini yaptı.
Bakan Ersoy, turizmin 12 aya yayılması noktasında golf sahası sayısının artırılmasına da karşı olduklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Turizmde en etkili sonuç golften alınır. Çünkü zirve dönemi ‘ölü sezon’ dediğimiz döneme denk geliyor. Ben golf sahası yapmaya çalışıyorum. Onun yerine ‘kontrol noktası yapın’ diyor. kontrol noktası demek, tersane inşa etmek ne demek?” Son ihtimal Bakanlığın kıyıda tersane yapılmasına izin vermesidir. Her golf sahası en az 3 veya 4 otele destek verebilecek kapasitededir. 20 golf sahamız var, çok değil. Rakip gösterdiğimiz ülkelerde en az 400 golf sahası bulunuyor. 4 tane daha yapmak istiyoruz. “Sürekli söylediğinizi söylüyorsunuz, turizmi ancak böyle mi büyüteceğiz?”
Bakan Ersoy, Geleceğin Mirası Projesi’nin arkeoloji alanında yaptıkları en özel çalışma olduğunu belirtti.
Ersoy, “Yıl sonuna kadar tüm kazılara Türk koordinatörleri atıyoruz. Yabancı kazı başkanlarını atmıyoruz ama hepsinin başına Türk kazı koordinatörlerini atıyoruz. Kazı başkanları yüzde 100 bizim kontrolümüz altında. Atanmış olmak için atamayın. Ekip ve maddi destek sağlıyoruz. 60 yılda yapılanlar gerçekleşecektir.” “4 yılda bunu hangi grup üstlenebilir? Hangi Bakan bu kadar iddialı konuşabilir? Profesörlerimiz arkeolog arayışında çok çalışıyor. Arkeolojik alanlarda ve arkeoloji alanında mükemmellik yaratıyoruz.” söz konusu.
“Tamer Karadağlı çok başarılı bir oyuncu”
Türkiye’nin sürdürülebilirlik konusunda Paris Anlaşması’nı imzaladıktan sonra çok hızlı hareket ettiğini belirten Ersoy, özellikle konaklama sektöründe yapılan mevzuat değişiklikleri ve protokollerle ilerleme kaydedildiğini söyledi.
Bakan Ersoy, “Konaklama bölümünde attığımız adımlar sayesinde 2024 yazına kadar tüm tesislerimiz ilk etap süreçlerini tamamlamış olacak. Bu açıdan dünyaya örnek oluyoruz.” dedi.
Milletvekillerinden Kültür Yolu festivalleriyle ilgili sorulara verdiği yanıtta, “Hepinizden talep aldığımız için iyi bir iş çıkardığımız anlamına gelir.” Dedi. Ersoy, şenliklerin yapılacağı şehirleri seçerken her bölgeden bir ili kapsayacak şekilde hareket edildiğini belirtti.
Özel tiyatrolara yönelik eleştirilere de yanıt veren Ersoy, bakanlığı döneminde en ağır desteği vergilerin indirildiği, eğlence vergilerinin kaldırıldığı özel tiyatroların aldığını söyledi.
Tamer Karadağlı’nın Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne atanmasına ilişkin eleştirilere ilişkin Bakan Ersoy, “Tamer Karadağlı çok başarılı bir oyuncu. Ülke ve dünya çapında kabul gören bir oyuncu. Türkiye’de İngilizce Shakespeare oynuyor. Varsa bana haber verin. Kendisi yetkin bir insan ve ben de genel müdürümün sonuna kadar arkasındayım. Çok başarılı işler yapacağına eminim.” dedi.
Halk plajlarının hassasiyetle üzerinde durdukları bir konu olduğunu vurgulayan Ersoy, Phaselis Antik Kenti’nde tarihi eserlerin bulunduğu bölgede “en ufak bir çalışma bile yapılmadığını” belirtti.
“Aksine tarihi eserlerin ve antik kentin bulunduğu körfezi rahatlatmaya yönelik bir çalışma yapıldı.” Ersoy, günde 12 bin kişinin kullandığı alana tuvalet yapıldığını söyledi.
“Bu düzenleme şarttır”
Turizm amaçlı konutların kısa süreli kiralanmasına ilişkin kanunu değerlendiren ve düzenlemenin gerekliliğine değinen Ersoy, “Konut için yapılan yerler otel olarak işletilmeye başladığında zaten tüm şehrin omurgasını bozmuş oluyorsunuz. O yüzden sayı belli bir sayıya ulaştıktan sonra bu düzenlemenin yapılması şart.” söz konusu.
İlgili kanun kapsamında bazı alanlara imtiyaz tanındığı yönündeki iddialara ilişkin Ersoy, “Kat planında turizm amaçlı konut olduğu belirtiliyorsa ve bu durum tapuda şerh ediliyorsa, bu durumda O konuttan veya apartmandan ev almayı zaten biliyoruz bu durumu, o yüzden ‘muvafakatname gerekmiyor’ dedik. “Bu bir talepti ve bize de oldukça mantıklı geldi. Bunun dışında herhangi bir ayrıcalık veya istisna tanınmamıştır.” değerlendirmesini yaptı.
Söz konusu evlerin ilgili vergileri de ödeyeceğini hatırlatan Ersoy, bu yerlerin online pazarlama yoluyla ev sahibi tarafından günlük olarak kiralandığını, ancak ev sahibi aracı aracılığıyla kiralamak isterse bunu da yaptırmak istediklerini anlattı. Bakanlığın denetim yetkisine sahip kuruluş aracılığıyla pazarlanabilir.
Haydarpaşa ve Sirkeci için akademisyen ve uzmanlardan oluşan bir Danışma ve Bilim Kurulu oluşturduklarını hatırlatan Ersoy, “Haydarpaşa ve Sirkeci, İstanbul’un çok ihtiyaç duyduğu kültür ve sanat vahası olacak.” dedi.
Ersoy, peribacalarıyla ilgili kanuna aykırı davrananlara para cezasının yanı sıra 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verildiğini hatırlattı.
Toplantıların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türk Yazma Eserler Derneği, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Uyum Başkanlığı bir araya geldi. Ajansı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu 2024 bütçeleri, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Kapadokya Bölge Müdürlüğü, Uludağ Bölge Müdürlüğü, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Müdürlüğü’ne kabul edildi.