Yoksulluk Sınırı Yükselmeye Devam Ederken, Açlık Sınırı Yine ‘Asgari’de Buluşmadı
Türk-İş’in araştırmasına göre Mart ayında gıda fiyatlarında aylık yüzde 1,76 olan artış, önceki yüzde 6,32’lik artışın yavaşladığını ve artmaya devam ettiğini gösterdi. Böylece yıllık artış 3 hanenin gerisine düştü.
Araştırmaya göre açlığın ve yoksulluğun sonu da yükseldi. Son hesaplamalara göre 1 haneye 4 kat fiyat düşerse o ev fakir sayılmaz.
Türk-İş, mart ayında gıda fiyatlarının aylık yüzde 1,76 ve yıllık yüzde 94,62 arttığını açıklarken, geçen ay yıllık artış yüzde 107,02 oldu.
Mart ayında 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenmesi yani açlığın sona ermesi için gerekli aylık gıda harcaması 9 bin 591,13 TL olarak hesaplanırken, 9 bin 591,13 TL olarak gerçekleşti. giyim, barınma (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık vb. Bunlara eklendiğinde, diğer zorunlu harcamaların tutarı kısaca yoksulluk sonunda 31 bin 241,48 TL’ye ulaştı.
Hesaplamada süt, yoğurt ve peynir kümelenmesinde peynir ve yoğurt fiyatları düşerken, sütün fiyatı ilk kez litre başına 25 TL’nin üzerine çıktı. Hayvansal protein kaynaklarında bu ay önemli bir fiyat artışı yaşandı.
Ette yüzde 13, kuzuda yüzde 18, tavukta yüzde 4, yumurtada yüzde 16 ve balıkta yüzde 8 artış oldu.
Ekmek ve tahıllar grubunda Ankara’da 300 gramlık ramazan pidesi 9 TL’den satılırken, pirinç, makarna, un ve irmik fiyatlarında bir miktar artış, bulgurda ise sınırlı düzeyde düşüş yaşandı.
Yaş meyve sebze kümelenmesinde taze soğan, marul gibi salata yeşillikleri ile pırasa ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları geriledi.
Ayçiçek yağı ve tereyağı sınırlı düzeyde artarken, uçucu yağ artefaktlarının bulunduğu kümede margarin ve zeytinyağı bir miktar geriledi.