Dünya

Bakan Nabati: Enflasyon düşmeye başladı, tek haneye indireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Uludağ Ekonomi Zirvesi 2023” programına katıldı.

Bakan Nabati “Mart 2023 itibarıyla ihracatımız yıllık 255,7 milyar dolara ulaştı ve her geçen gün yeni rekorlar kırmaya devam etti”söz konusu.

Ek olarak, bitki Artan enflasyon ve hayat pahalılığına karşı aldığımız tedbirlerle ve küresel normalleşmenin de katkısıyla enflasyonu düşürmeye başladık, kademeli olarak tek haneli seviyelere indireceğiz” dedi.ifadesini kullandı.

Bakan Nabati’nin açıklamaları şöyle:

10 yılı aşkın süredir ekonomi, siyaset, iş dünyası ve akademi dünyasından çok değerli isimleri bir araya getirerek bir markaya dönüşen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyor, her birinizi saygıyla selamlıyorum. Hepiniz hoş geldiniz.

10 yılı aşkın süredir ekonomiden, siyasetten, iş dünyasından ve akademiden çok değerli isimleri bir araya getirerek marka haline gelen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyor, her birinizi saygıyla selamlıyorum. Hepiniz hoş geldiniz.
 
Bildiğiniz üzere 21 yıl önce hükümete geldiğimiz ilk günden beri sizlerle yakın istişare içinde ilerliyoruz.

Sık sık farklı bahis başlıkları altında iş dünyamız ve akademisyenlerimizle bir araya geliyor, gelen tüm talep ve teklifleri birlikte değerlendiriyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ülkemizin her alanda büyük başarılara imza atmasında elbette sizlerin ve bu yakın işbirliğinin büyük katkıları var.
Aynı şekilde, her biri birbirinden değerli birikimlere sahip tüm değerli katılımcıların sunduğu fikir ve öneriler, geleceğimiz için taraf olacak aktif politikaların şekillenmesinde büyük önem taşımaktadır.

Bu vesileyle bizleri bugünlere getiren Capital, Economist ve Start Up Dergilerinin değerli çalışanlarına teşekkür eder, istikrarlı başarılarından dolayı her birini tebrik ederim.

Küreselleşmenin derinleşen etkilerini bir yandan hissederken, bir yandan da salgınla başlayan ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile zirveye ulaşan gıda, elektrik ve ikmal krizlerinin yol açtığı sorunları yaşadık ve yaşıyoruz.

Barışın, tüm dünyayı etkileyen güçlü koşullarda, küresel düzeyde iş birliği ile tesisine büyük önem veriyor ve her zaman analizin bir parçası olmaya devam ediyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması bunun en güzel örneklerinden biridir.

Bugün küresel adaletsizlikler karşısında “dünya 5’ten büyüktür” yaklaşımını çok net ortaya koyabilen ve gerçek zamanlı olarak düzeltici adımlar atabilen güçlü bir liderliğe sahibiz.

Bugün bölgesel ve küresel tüm krizleri fırsata çevirebilen, her alanda stratejik hareket edebilen bir devlet aklımız var.

Kendi dinamiklerimiz doğrultusunda, kurumsal ve klasik yapılarımızı dikkate alarak kendi politikalarımızı uygularken, milletimizin refahı için gerekli tüm adımları atmaktan asla çekinmeyiz.

Her ülkenin kendi ekonomik koşullarına göre farklı politika setlerini devreye aldığı bu süreçte, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı Türkiye Ekonomisi Modelimizi devreye aldık.

Böylece krizin zirve yaptığı 2022’de bile yüzde 5,6 büyüyen ekonomimiz, gösterdiği güçlü performansla G20 ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olmayı başardı.

11 ilimizi ve 14 milyondan fazla insanı doğrudan etkileyen deprem felaketine rağmen 2023 yılında ekonomik aktiviteye ilişkin öncü göstergeler de büyümenin devam edeceğine işaret ediyor.

Tüketici Güven Endeksi 87,5 ile salgın öncesi seviyelere yükseldi.

Küresel şokların yaşandığı pandemi sonrası dönemde siz değerli iş insanlarımızın ortaya çıkan yeni fırsatları en iyi şekilde değerlendirebilmeleri için gerekli tüm önlemleri aldık ve gerekli tüm takviyeleri sağladık.

Böylece ihracatımız 2023 yılı Mart ayı prestijiyle yıllık 255,7 milyar dolara ulaştı ve her geçen gün yeni rekorlar kırmaya devam etti.

Aynı şekilde turizmde yürüttüğümüz pazar çeşitlendirme ve tanıtım faaliyetleri ile turizm gelirimizi 2022 yılında Cumhuriyet tarihimizin rekor seviyesi olan 46,3 milyar dolara çıkardık.

Gösterdiğimiz bu güçlü performans, istihdam anlamında yeni zirvelere ulaşmamızı sağladı.

2023 Şubat ayı prestijiyle toplam istihdamımızı 31,5 milyon kişiye çıkardık. İşsizlik oranını birebir dönemde yüzde 10’a indirdik.

Bu zirvenin gündem maddelerinden biri olan iş hayatına ve refaha katkı sağlayan toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında değerli adımlar attık.

Hükümet olarak aldığımız tedbirler ve geliştirdiğimiz teşvik sistemleri sayesinde ülkemizde kadın istihdam oranı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 30,4’e ulaştı.

Kadın istihdamı için sağladığımız yaygın temelleri, kadın girişimcilerimizi ve kadın kooperatiflerimizi gelecekte de artırarak sürdüreceğiz.

“ENFLASYONU DÜŞÜRMEYE BAŞLADIK”

Küresel salgının başlamasıyla birlikte tüm dünyada ortaya çıkan talep yönlü enflasyon sorunu, 2022 yılının prestijiyle başta enerji ve gıda olmak üzere emtia fiyatlarındaki yüksek artışlar nedeniyle arz yönlü bir yapıya dönüştü. başta gıda olmak üzere emtia fiyatlarındaki yüksek artışlar nedeniyle arz yönlü bir yapıya dönüşmüştür.

Artan enflasyona ve hayat pahalılığına karşı aldığımız tedbirler ve küresel normalleşmenin de katkısıyla enflasyonu düşürmeye başladık; Yavaş yavaş tek haneli seviyelere inmesini sağlayacağız.

Küresel enflasyon baskıları karşısında uygulanan sıkı para politikalarının küresel finansın geleceği açısından tehdit oluşturmasının yanı sıra dünya ekonomisinin resesyona sürüklenme riskini artırdığını bir kez daha belirtmek isterim.

Nitekim uzun süredir küresel ekonomiye ilişkin bu uyarıları yapmakta ne kadar haklı olduğumuz da gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor.

ABD ve Avrupa’da sıkı para politikaları nedeniyle banka iflasları küresel ekonomi için tehdit oluştururken, Türk bankacılık sektörümüz operasyonel kalitesi, güçlü sermaye tamponları ve sürekli kârlılığı ile sağlam duruşunu sürdürüyor.

Öte yandan, yeni teknolojilerin ve yenilikçi girişimlerin hem şirketlerimizin hem de ülkemizin rekabet gücünü önemli ölçüde artıran unsurlar olduğunun da bilincindeyiz.

Bu nedenle Ar-Ge yatırımlarını artırma yolunda emin adımlarla ilerliyor, stratejik şubeleri ve teknoloji ağırlıklı yatırımları seçici kredi politikamızla destekliyoruz.

YEŞİL DÖNÜŞÜM VE DİJİTALLEŞME VE GÜVENLİK GÜVENLİĞİ:

Yeşil ve dijital süreçlerin iç içe geçtiği Twin Transformation için güç verimliliği, yenilenebilir enerji, elektrikli araç ve şarj altyapısı, dijitalleşme gibi alanlarda desteğimizi sürdürüyoruz.

Bu anlayışla ve milletimizin 60 yıllık hayalini gerçekleştirerek yerli otomobilimiz Togg’u yollara çıkardık.

Bu yıl sonuna kadar toplam 28 bin, 2030 yılına kadar ise 1 milyon araç üretme hedefiyle ilerliyor, ülkemizin güçlü geleceği için taraf oluyoruz.

Tüm dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliği nedeniyle üretim anlayışımız ile ihtiyaçlarımızı bir arada düşünmemiz ve bu bakış açısıyla adımlar atmamız gerekiyor.

Bu nedenle öncelikle çevreye uyumlu, dijitalleşen bir endüstri için yeni teknolojilere, inovasyona ve girişimciliğe dayalı üretim süreçlerini destekliyoruz.

Öte yandan, enerjiyi verimli ve sürdürülebilir hale getiriyoruz. Bu bağlamda, endüstride güç verimli teknolojilerin kullanımına değer veriyoruz.

Enerji çeşitlendirme stratejimizi pekiştirecek ve dışa bağımlılığımızı azaltacak olan Akkuyu Nükleer Santralimize dün nükleer yakıt akışına başladık.
Yerli ve milli imkanlarla keşfettiğimiz Karadeniz Doğalgazını sisteme bağlayarak gücümüze güç katan dev yatırımlarımıza bir yenisini daha ekledik.

Tarımsal sulamada kullanılan elektriğin güneş enerjisi ile sağlanması için Güneş Enerjisi Santralleri ve Sulama Kanalları Projesini hayata geçirdik.

Dönüşümün en değerli unsurlarından biri olan yeşil yatırımların finansmanında bankalara bir rehber oluşturmak amacıyla sürdürülebilir finans çerçeve belgesi, yeşil borçlanma aracı ve yeşil kira sertifikası rehberini yayınladık.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak geçtiğimiz günlerde ilk yeşil tahvil ihracımızı gerçekleştirerek sürdürülebilirlik adına değerli bir adım attık.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ:

Önümüzdeki dönemde bankacılık, iştirak finansmanı, sermaye piyasaları ve fintech alanlarında uygulayacağımız reform ve politika adımlarıyla finans bölümünün sağlıklı gelişimini sağlamayı hedefliyoruz.

Bu doğrultuda finans departmanının farklı oyuncularını tek çatı altında buluşturacak İstanbul Finans Merkezi’ni geçtiğimiz hafta başında hizmete açtık.

Bu Merkez, finans şubemize katacağı ivme ile yatırım olanaklarını artıracak ve gelişimimize güçlü bir destek sağlayacaktır.

İstanbul Finans Merkezi, kısa vadede bölgesel, orta vadede küresel bir merkez olarak dünyanın önde gelen finans merkezleri arasında yerini alacaktır.

İstanbul Finans Merkezi’nin 10 yıl içinde dünyanın en büyük 10 finans merkezi arasında yerini alması için gerekli tüm çalışmaları yapacağız.

Toplumsal tarihimizin son iki yüzyılına damgasını vuran modernleşme sürecinde kritik bir eşiğe geldik.

Osmanlı Devleti’nde 19. yüzyılda başlayan modernleşme hamlesinden günümüze kadar birçok sosyal ve ekonomik aşamadan geçtik.

Nihayet bugün geldiğimiz noktada, küresel ekonomiye tam entegre olmuş, finansal altyapısı gelişmiş, dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasına girmeye aday bir ülke olarak yeni bir yüzyıla adım atmış bulunmaktayız.

Veriler bize şunu açıkça söylüyor: 1975-2001 ortasındaki 26 yıllık dönemde ülkemize gelen toplam doğrudan yabancı sermaye girişi sadece 14 milyar Dolar oldu.

İktidara geldiğimiz 2002 yılından 2023 Şubat ayına kadar geçen 21 yılda bu rakam 254.2 milyar dolara ulaştı. Elbette bu, ülkemizin küresel ekonomide değerli bir aktör olarak konumunu teyit eden bir konu.

Bu motto ile ülkemizi küresel bir finans merkezi, üretim merkezi, teknoloji, lojistik ve turizm merkezi haline getirme yolunda kararlı adımlarla ilerliyoruz.

Üstelik yeni bir gelişim ve dönüşüm hikayesinin mimarı olarak Türkiye bu aşamaya büyük zorluklarla karşılaşarak ve bunlara özel analizler getirerek gelmiştir.

Türkiye salgın, küresel enflasyon ve yüzyılın felaketi deprem gibi krizlerin ekonomik etkilerini ortadan kaldırmaya çalışırken; liberal, yönlendirici ve sosyal devlet anlayışının bazı yönleri harmanlanmıştır; yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı ön planda tutan bir ekonomi politikası ortaya koymuştur.

Dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük krizlerden biriyle baş etmeye çalışırken gösterdiğimiz üretim ve büyüme performansı, küresel krizlerin yatıştığı bir ortamda yapılacak büyük atılımın referansıdır.

Cumhuriyetin 100. yılında yapılacak bu kritik seçimin ardından yakalayacağımız güven ve istikrarı yeniden tesis ederek, rekabetçi bir ortamda büyümeye ve istihdam sağlamaya devam edeceğiz.

Seçim programımızda da belirttiğimiz gibi 2024- ortalarında yıllık ortalama yüzde 5,5 büyüme ile 2028 yılı sonunda 1,5 trilyon dolar milli gelir büyüklüğüne ve 16 bin dolar kişi başı gelire ulaşmayı hedefliyoruz. 2028 dönemi.

5 yılda 6 milyon yeni istihdam yaratacak, kadın ve genç istihdamına özel önem vermeye devam edeceğiz.

Bu doğrultuda Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı olan Türk Yüzyılı’nda güçlü geleceğimizi hep birlikte inşa edecek ve doğru zamanda düzeltici adımlar atarak ilerlemeye devam edeceğiz.

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda, günümüzde finansal gelişimin kalkınmanın en değerli yapı taşı olduğu bilinciyle iklim finansmanı, yeşil ve mavi finans, etki yatırımı ve dijitalleşme konularına daha fazla odaklanacağız.

Küresel bir aktör olarak, güçlü bir ekonomik ve sosyal ekosistem oluşturmak için her türlü yenilikçi fikre sahip çıkacağız.

Ekonomimizde teknoloji ağırlıklı, katma maliyeti yüksek kesimlerin payını artırarak ülkemizi daha rekabetçi bir konuma taşıyacağız. Finans alanında yapacağımız yeniliklerle girişimcilik ekosistemini desteklemeye devam edeceğiz.

Bunları hep birlikte, ortak akılla, istişare içinde, müşterekler üzerinden çalışarak yapacağız.
Halkımızın ortak hayallerini birlikte gerçekleştirdiğimiz gibi bundan sonra da gerçekleştireceğiz.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile doğru kişilerle gerçek zamanlı olarak yolumuza güçlü bir şekilde devam edeceğiz.

Bugün ülkemiz için düşünen, ülkemiz için üreten, bu topraklar için ter döken her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

iskenderun-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort